ÇEMBERLERİ TANIYALIM

Anasayfa ÇEMBERLERİ TANIYALIM
IMG

ÇEMBERLERİ TANIYALIM

Bu yazımızda ambalajlama yaparken kullanacağımız çember çeşitlerini tanımaya çalışacağız. Seçim yaparken nelere dikkat etmeliyiz? Çember çeşitleri nelerdir? Çember fiyatları ve maliyetleri nasıl ucuzlatılır? sorularının cevaplarını arayacağız.

 

Çemberler, ambalajın güvenlik açısından en önemli elamanlarıdır. Ürünlerin bir arada durmasını ve taşıyıcılara sabitlenmesini sağlar. Bu sayede yükleme, depolama, taşıma faaliyetleri son derece kolaylaşır. Maliyet fiyatları düşer. Aynı zamanda bu, ürünler için önemli bir koruyucudur. Tıpkı arabamızda bizi hayata bağlayan emniyet kemeri gibi.

 

Öncelikle çember çeşitlerini tanıyalım.

 

Çember Çeşitleri


Çemberleri 4 ana grup altında toplayabiliriz. Çemberler genellikle çelikten veya çeşitli plastiklerden yapılmış esnek bir yassı malzemedir. Çemberler üretildikleri malzemelere göre isimlendirilirler.

 

Polyester Çember


Polyester Çember PET en yüksek güvenlik seviyesinde bağlama yapabileceğiniz çemberlerdendir. Plastik esaslı olduğu için uygulaması son derece kolaydır.

 

Tüm Şarjlı Çemberleme Makinaları ve Havalı Çemberleme Makinaları ile hızlı, bütün Otomatik Palet Çemberleme Makinaları ile çok hızlı bağlamalar yapılabilir. Toka ile de kullanılabilir. Uygulama esnasında bugüne kadar bildirilen bir iş kazasına rastlanmamıştır. Pas ve benzeri kirler oluşturmaz, güneş ışınlarından etkilenmez. Çelik çemberin doğru alternatifidir. Fiyatının ekonomik oluşu, esnek yapısı, uzama ve tekrar toplama kabiliyeti ile çelik çemberin önüne geçer.

 

Farklı alanlarda geri dönüştürülebilirdir. Kullanıldıktan sonra geri dönüşüm tesislerince toplanır. Atık hali de ekonomik değere sahip olduğundan doğada bırakılmaz. Bu nedenlerle doğaya zararlı olduğunu söylemek doğru olmaz.

 

Ucuz Fiyat, Düşük Maliyetli Çemberleme ve diğer tüm avantajlarıyla yüksek mukavemet gerektiren alanlarda endüstrilerin birinci tercihidir.

 

Lifli Çember


Lifli Çember Dört gruba ayırdığımız çemberler içerisinde yapısı en yumuşak olan çember çeşididir. Polyester iplerin üzeri poliproplen ile kaplanarak elde edilir. Aynı polyester ipler sıcak tutkal prosesi ile kaplanırsa Tekstil Çember elde edilir. Ancak maliyeti daha yüksek olduğundan en yaygın kullanılan Kompozit Lifli Çemberdir.

 

Tercih edilmesindeki etkenlerin başında yumuşak yapısı gelir. Bu sayede uygulaması kolaylaşır, iş kazası riski en aza iner, ürünlerin köşe ve kenarlarına daha iyi oturur. Polyester Çember PET kadar mukavemetlidir.

 

En büyük dezavantajı maliyetinin yüksek olması ve sadece bukle toka ile birleştirilebilir olmasıdır. Sadece bukle toka ile birleştirilebilir olması demek; paleti bağlayacağımız her çember için bir de bukle toka kullanmak zorunda olduğumuz anlamına geliyor. Paleti dört yerden bağladığımızda 4 çember ve 4 toka harcamalıyız. Diğer dezavantaj olarak ta zaman kaybı karşımıza çıkmaktadır. Aynı paleti Polyester Çember Pet ile bağladığımızda hem daha ucuza mal etmiş oluruz hem de çok daha kısa sürede bağlamış oluruz. Otomatik Palet Çemberleme Makinalarında kullanıma uygun değildir. Farklı alanlarda geri dönüştürülebilirdir. Kullanıldıktan sonra geri dönüşüm tesislerince toplanır. Atık hali de ekonomik değere sahip olduğundan doğada bırakılmaz. Bu nedenlerle doğaya zararlı olduğunu söyleyemeyiz.

 

Çelik Çember


Çelik Çember, yüksek maliyeti, kullanım zorluğu gibi nedenlerle her geçen gün yerini alternatiflerine bırakmaktadır. Ancak bazı kullanım alanları çelik çember kullanımını zorunlu kılar. Örneğin ürünler üretimden çok sıcak ( 200 santigrat derecenin üzerinde) çıkıyor ve hemen çemberlemek gerekiyorsa veya tomrukların iki başından çemberle bağlanıp sıcak havuzlarda bekletilmesi gereken durumlarda çelik çember kullanılması gerekmektedir. Büyük çoğunlukla tokalı olarak kullanılır. Kenetlemeli şekilde de birleştirilebilir. Ağır bir malzemedir, bağlama işinin yapılması zahmetlidir. Keskin kenarları uygulamada iş kazalarına neden olabilmektedir. Zamanla paslanma durumları sorun teşkil etmektedir. Esnedikten sonra tekrar kendini toplama kabiliyeti olmadığı için çelik çembere yük bindiğinde kopma, esnediği zaman da ürün üzerinde gevşek kalma gibi dezavantajları bulunmaktadır.

 

Günümüzde gelişen teknoloji ve yenilenen reçeteler ile üretilen Polyester Çember PET, çelik çemberin kullanım alanlarını neredeyse tamamen ele geçirmiştir. Daha ekonomik oluşları, kullanımın son derece kolay ve hızlı olması ve yapısal üstünlükleri ile endüstrilerin çok büyük kısmı polyester çembere geçiş yapmıştır. Farklı alanlarda geri dönüştürülebilirdir. Kullanıldıktan sonra geri dönüşüm tesislerince toplanır. Atık hali de ekonomik değere sahip olduğundan doğada bırakılmaz. Bu nedenlerle doğaya zararlı olduğunu söylemek doğru olmaz.

 

Poliproplen Çember


Poliproplen Çember (PP), çemberlerin içinde en düşük mukavemete sahip olan ürünlerdir. Uzamaları yüksek, uygulaması en kolay olandır. Kullanım alanları diğer üç çember grubundan farklıdır. Şarjlı çemberleme makinaları, yarı otomatik çemberleme makinaları, otomatik çemberleme makinaları, otomatik palet çemberleme makinaları ile ve manüel tokalı aparatlar ile kullanılabilir.

 

Koli kutu kapama, oluklu karton, gazete dergi paketleme, hafif ve basit paletler, sebze meyve narenciye paletleri  çemberlenmesi, hortum, kablo gibi bir çok ürünlerin bağlanmasında kullanılır. Kullanım alanının zengin olması nedeniyle en çok kullanılan çember çeşididir. Bağlanacak ürünle hafif olduğu için genişlikleri 5 mm seviyelerinden başlar.

 

Farklı alanlarda geri dönüştürülebilirdir. Kullanıldıktan sonra geri dönüşüm tesislerince toplanır. Atık hali de ekonomik değere sahip olduğundan doğada bırakılmaz. Bu nedenlerle doğaya zararlı değildir.

 

Ucuz Fiyat, Düşük Maliyetli Çemberleme ve diğer tüm avantajlarıyla düşük mukavemet gerektiren alanlarda endüstrilerin birinci tercihidir.

 

 

 

 

Çember Kullanım Alanları

 

  • -Öğeleri taşıma ve nakliye için bir araya getirmek: gazeteler, borular, kereste, beton blok, vb.
  • -Eşyaların paletlere, kızaklara ve kasalara takılması uygulamaları.
  • -Ahşap kutuları, kasaları ve oluklu kutuları güçlendirmek.
  • -Eşyaların flatcarlara, flatbed yarı römorklara takılması.
  • -Birim tuğla, paketlenmiş cam, metal parça vb.
  • -Oluklu kutuları ve nakliye konteynırlarını kapatma.
  • -Çelik veya kağıt bobinlerin emniyete alınması.
  • -Tarımsal ürünlerin veya tekstillerin balyalarının tutulması
  • -İntermodal konteynerler, yük vagonları ve yarı römorklar içindeki güvenlik malzemeleri
  • -Çemberleme genellikle yatay veya dikey bantlarda kullanılır. Kenar koruyucuları, yükü köşelerde yaymaya yardımcı olmak ve gerilmiş kayış tarafından yüke verilen hasarı azaltmak için kullanılır. Çemberleme ayrıca vagonlarda, kızaklarda vb. Tutma yerlerine bağlı halkalarda da kullanılabilir.

 


Çemberleme için kullanılabilecek iki ana ekipman türü vardır: el aletleri ve çemberleme makineleri. Çemberi kullanabilmek için her iki ekipman tipinde bir dağıtıcı kullanılır. Bazı çemberleme makinelerinde dağıtıcı yerleşiktir, diğerlerinde (tipik olarak büyük kemer makinelerinde bulunanlar), yeni bobinleri otomatik olarak yükleyebilen veya geçirebilen ayrı bir güç dağıtıcı vardır. Motorsuz ayrılmış dağıtıcılar, çemberin zemine aşırı akmasını önlemek için bobinin ataletini durdurmak için bir freni serbest bırakan ve harekete geçiren bir makaraya sahiptir. Tipik olarak büyük kemer çemberleme makinelerinde kullanılan dispenserler, şeridi hızlı bir şekilde dağılabilecek şekilde depolamanın bir yolu olarak işlev gören çok sayıda makaraya sahiptir. Masa üstü makineler gibi daha küçük makineler, çemberleri bunun yerine bir havuz kutusuna / akümülatöre besleyecektir. Her iki durumda da bu gereklidir, aksi halde çemberleme makinesi çemberi dağıtıcının ödeyebileceğinden daha hızlı çekecektir.

 

Çemberleme Makineleri


Yarı otomatik ve tam otomatik çemberleme makineleri, bir depodaki verimliliği ve ayrıca paketlenmiş ürününüzün genel sunumunu önemli ölçüde artırır. İşçilik tasarrufu, çemberleme makinesinin nispeten düşük maliyetini kolayca karşılayabilir.

 

Hem yarı hem de tam otomatik çemberleme makineleri, paketleme masalarının ve çemberleme makinelerinin uygulanabilir yüksekliğe konumlandırıldığı bir paketleme üretim hattına kolayca dahil edilebilir.

 

Otomatik Çemberleme Makinesi

 

Otomatik çemberleme makineleri, ellerin otomatik olarak gerilmiş, mühürlenmiş ve kesilmiş polipropilen çemberleme ile parsellere güvenli bir şekilde bağlanmasını sağlar. Operasyon ya ayak pedalı ya da parsel sensörüyle yapılır, bu makineler hacimsel verim için idealdir.

 

Yarı Otomatik Çemberleme Makinası

 

Yarı otomatik çemberleme makineleri, bir operatörün polipropilen kayışını otomatik olarak germesini, kapatmasını ve kesmesini sağlar. Her pakete uyacak şekilde ayarlanabilir kayış gerdirme, yumuşak kutulara kayışın zarar görmesini önler.